Holiday Cottages Can Vilar Casa Rural Can Vilar Agro-Ferienhaus Can Vilar

Arbúcies, Spain, 2008 Arbúcies, España, 2008 Arbúcies, Spanien, 2008

Semi-abandoned houses and stables dating back more than 100 years can still be found in an enclave of the Montseny Natural Park reserve. The owners of the properties who once lived from forestry now find it difficult to maintain them. For this reason they are looking for alternative means to exploit the buildings on their properties because new construction is not permitted. The project is the conversion of a stone house formerly used as a barn into an inn. All of the bearing walls will be restored and materials still in good condition like the roof tiles will be reused although the wooden structure is rotten and will have to be replaced. The project will create two duplex apartments with living room, dining room, kitchen, bedrooms and bath enjoying wonderful views of the surrounding countryside.

En el enclave del Parque Natural protegido del Montseny se encuentran todavía casas y establos centenarios en estado de semiabandono. Los propietarios de las fincas, que antes vivían de la explotación de los bosques, se encuentran ahora con dificultades para mantenerlas. Por esta razón, buscan alternativas que les permitan obtener rendimiento de sus propiedades aprovechando las edificaciones existentes, ya que está prohibido realizar obras de nueva planta.

El presente proyecto recupera una casa de piedra que antiguamente había servido para guardar el ganado, convirtiéndola en una casa de turismo rural. Para ello se restauran y mantienen todos los muros portantes y se aprovechan los materiales que todavía están en buen estado, como las tejas de la cubierta. Las vigas y los forjados de madera están llenos de carcoma y habrá que substituirlos por otros nuevos.

Tras la reforma, se obtienen dos viviendas de dos plantas con todas sus estancias –sala de estar, comedor, cocina, dormitorios y baño- disfrutando de privilegiadas vistas al paisaje circundante.

Halb verwahrloste Häuser und Ställe, die teils vor 100 Jahren erbaut wurden, sind noch zahlreich in dem Montseny-Nationalpark anzufinden. Für die früheren Besitzer, die damals von der Forstwirtschaft lebten, lassen sich diese Gebäude teils nur schwer erhalten. Da heutzutage keine Neubauten in dem Nationalpark genehmigt werden, wird es aber wieder interessant, über Nutzungsalternativen für diesen Bestand nachzudenken.

Das neben dem Haus Can Vilar gelegene Stallgebäude soll in Ferienwohnungen für Agrotourismus umgenutzt werden. Die bestehenden Außenwände werden dabei erhalten und alle brauchbaren Materialien, wie z. B. die Dachziegel wiederverwendet. Nur die Bauteile aus Holz im Inneren des Gebäudes sind wegen ihres schlechten Zustandes vollständig zu ersetzen. Es entstehen zwei Maisonette-Wohnungen mit privatem Außenbereich im Erdgeschoss, von denen aus die einzigartige Landschaft genossen werden kann.