ESA Canteen Addition ESA Ampliación Restaurante ESA Kantinenerweiterung

Madrid, Spain, 2009 Madrid, España, 2009 Madrid, Spanien, 2009

The canteen building has been in operation since the beginnings of the ESA in Spain, more than 30 years ago, and it has been frequently reformed and extended over the years.

The most recent reform which can be seen here is an extension of the service zone which the client wanted to improve, resolving the lack of storage, washing and restaurant space.

The building could only expand towards the back where there was a hundred year old royal oak growing. What at first seemed to be an obstruction to the extension became the basis of the project; the problem was turned into an advantage.

The extension is built around the tree so that it became the protagonist of an attractive courtyard. The openings are glazed with a dark glass that reflects the tree and the surrounding vegetation, while at the same time preventing glimpses of the possible disorder on the inside. The bearing walls are constructed with ceramic which helps control the interior temperature.

Desde el inicio de actividad de la ESA en España, hace más de 30 años, está en pie el edificio de la cantina o restaurante. A lo largo de todos estos años, dicho edificio ha sido objeto de múltiples ampliaciones y modificaciones.

La última, la que aquí se muestra, es una ampliación de la zona de servicios que el cliente quería que fuera muy funcional, resolviendo la falta de espacio para almacenaje, lavado y gestión del restaurante.

El edificio sólo podía crecer hacia la parte trasera donde se halla una encina centenaria. Lo que en un principio podía parecer una dificultad para realizar la ampliación, se convirtió en el eje vertebrador del proyecto, haciendo del problema una ventaja.

El nuevo anexo gira alrededor del árbol dándole protagonismo y creando un patio muy acogedor. Las aberturas se han tratado con un vidrio oscuro que refleja el árbol y la vegetación circundante, a la vez que impide ver el posible desorden del interior. El resto de la construcción se ha realizado con muros de carga cerámicos que permiten un buen control térmico del interior.

Das Kantinengebäude besteht seit der Gründung des Zentrums der ESA in den 70er Jahren und war seitdem zahlreichen An- und Umbauten unterworfen.

Eine der letzten Eingriffe ist die vorliegende Vergrößerung des Küchen- und Servicetraktes auf der Rückseite des Gebäudes um die Kapazitäten der Kantine an das stetig wachsende Zentrum anzupassen.

Das Gebäude konnte zu diesem Zwecke nur zur Rückseite hin erweitert werden, wo eine mehrere 100 Jahre alte Steineiche steht. Diese Tatsache, die sich zunächst als Problem für den Anbau darstellte, wird schließlich in einen Vorteil umgekehrt.

Die notwendigen Räumlichkeiten werden um den Baum herum angeordnet, sodass diesem die Hauptrolle in einem attraktiven Innenhof zu Teil wird. Das getönte Glas der Fensteröffnungen reflektiert den Baum und die umgebende Vegetation. Gleichzeitig werden dabei Einblicke in die Innenräume verhindert. Die tragenden Wände aus Bimsstein erlauben eine gute Regulation der Innenraumtemperatur.

Project Details + Detalles + Projektdetails +

Client: European Space Agency (ESA)

Location: Camino Bajo del Castillo, ESAC

Villanueva de la Cañada, Madrid,  Spain

Surface area: 130 m²

Collaborators: Sebastian Guivernau, Jared Abraham

Cliente: Agencia Espacial Europea (ESA)

Localización: Camino Bajo del Castillo, ESAC

Villanueva de la Cañada, Madrid,  España

Superficie construida: BGF 130 m²

Colaboradores: Sebastian Guivernau, Jared Abraham

Bauherr: Europäische Weltraumbehörde (ESA)

Standort: Camino Bajo del Castillo, ESAC

Villanueva de la Cañada, Madrid,  Spanien

Bauvolumen: BGF 130 m²

Mitarbeiter: Sebastian Guivernau, Jared Abraham