House K Casa K Haus K

Bergisch Gladbach, Germany, 2010-2011 Bergisch Gladbach, Alemania, 2010-2011 Bergisch Gladbach, Deutschland, 2010-2011

A family with three children bought land in the city of Bergisch Gladbach with the purpose of building a family residence and offices for the fathers company. The building is arranged so that the offices face the street, the public side, and the dwelling is oriented to the area designated for the garden. If a compact, cubic volume had been chosen, given the geometry of the parcel, it would not have been possible to orient all of the bedrooms towards the garden. Instead the house was designed with two south facing wings, thus increasing the length of the facade with this orientation and embracing the abundant garden vegetation. The three children’s bedrooms are placed in the upper floor of one of the wings and the parent’s bedroom in the other, all with good views and sunlight. Service facilities are placed along the north facade help isolate the bedrooms from the street. On the ground floor the common spaces -dining room, kitchen, and living room- are grouped together facing the garden while the office is placed along the north facade. In order to improve the house’s passive energy performance, the north wall has few openings while the south facade has large openings. Geothermal energy is used for heating and hot water and rain water is collected and reused.

Una familia con tres hijos compró un solar en la ciudad de Bergisch Gladbach para construir su casa y unas oficinas para el padre. El edificio se implanta situando las oficinas hacia la calle, por ser la parte más pública, y la vivienda hacia el área resguardada del jardín. Dada la geometría de la parcela, si se hubiese optado por un volumen cúbico y compacto, como la mayoría de las casas colindantes, no hubiera sido posible que todos los dormitorios disfrutaran de la fachada sur mirando al jardín. Así pues, la casa se configura en dos alas que se abren hacia el sur, incrementando la fachada hacia esta orientación, y abrazan la abundante vegetación del jardín. En una de las alas, en la planta superior, se sitúan los tres dormitorios de los hijos y en la otra el de los padres, gozando todos de las buenas vistas. En la fachada norte se ubican las estancias de servicio, aislando así los dormitorios del tráfico. En la planta baja se agrupan todas las zonas comunes de la vivienda -comedor, cocina y sala de estar- junto al jardín, quedando la fachada norte ocupada por las oficinas que miran a la calle. Para favorecer el comportamiento energéticamente pasivo de las casa, se hacen pocas aperturas en la fachada norte y se abren en la fachada sur. La calefacción y el agua caliente sanitaria se generan a través de energía geotérmica y el agua de lluvia se recoge y reutiliza.

Eine Familie mit drei Kindern erwarb ein Grundstück, um darauf ihr Privathaus mit einem integrierten Bürotrakt für die Firma des Vaters zu bauen. In dem Gebäude richten sich alle Wohnräume nach Süden zum Garten aus, während das Büro zum öffentlichen Raum, der Straße, orientiert ist. Im Gegensatz zu einem kompakten kubischen Volumen, welches in diesem Fall die Ausrichtung aller Schlaf- und Kinderzimmer zum Garten nicht zugelassen hätte, öffnet sich das Haus an der Südseite mit zwei Flügeln, die sich in das üppige Grün des Gartens erstrecken. Im Ostflügel des Obergeschosses befinden sich die Kinderzimmer, den Privaträumen der Eltern ist der Westflügel vorbehalten. Allen Schlafzimmern sind die gleichen privilegierten Ausblicke in den Garten gegeben. Die Nebenräume sind entlang der geschlossenen Nordfassade angeordnet und schirmen die Schlafräume von dem Verkehr ab. Im Erdgeschoss kann der Garten direkt vom Wohnbereich und der Essküche aus betreten werden. Das Büro an der Straßenseite verfügt über einen separaten Eingang. Das Haus fängt solare Energie ein, indem die Fassaden und Fensterflächen des Gebäudes sich nach Süden hin vergrößern und auffächern.

Project Plans + Planos + Projektpläne +