House L Casa L Haus L

Bergisch Gladbach, Germany, 2010 Bergisch Gladbach, Alemania, 2010 Bergisch Gladbach, Deutschland, 2010

A house for a married couple and two children who enjoy music as a hobby. The husbands were concerned because the building code in the area did not allow them to build a flat roof and they could not imagine their dream house with a pitched roof. Furthermore the property was very small so that the permitted volume was very compact.

The concept, taking into account the code restrictions and the aesthetic concerns of the client, was to treat the volume of the house as a carved and faceted crystal in which all of the exterior surfaces including the roof form an abstract element. The void in the garden facade, a south facing covered portico contributes to the abstraction. The interior of the house resolves the program with special attention placed in the spaces dedicated to music. A music library was conceived with views to the garden and room for a piano. In the basement a multi-use room was designed where other kinds of musical instruments could be played. This room has an adjacent sunken court that allows for natural light as well as contact with the outdoors.

Una casa para una familia con dos hijos cuya afición es la música. El matrimonio estaba preocupado porque la normativa del lugar no les permitía construir con cubierta plana y no se imaginaban su casa con cubierta inclinada a dos aguas. Por otro lado, las dimensiones reducidas del solar pedían un volumen compacto.

Conceptualmente y teniendo en cuenta las limitaciones normativas y la preocupación estética de los clientes, el volumen de la casa se ha tratado como un cristal tallado y facetado en el que todas las superficies exteriores, incluida la cubierta, forman un cuerpo abstracto. A esta abstracción contribuye también la substracción realizada en la fachada del jardín que crea un espacio porticado hacia el sur.

El interior de la casa se resuelve poniendo especial atención en los espacios dedicados a la música. Así se crea una biblioteca de música, con vistas al jardín, donde se sitúa también el piano. En el sótano se proyecta una sala polivalente donde se pueden tocar otros instrumentos. Dicha sala tiene un patio inglés con vegetación que permite la entrada de luz natural y el contacto con el exterior.

Ein Haus für ein Ehepaar mit zwei Kindern, deren leidenschaftliches Hobby die Musik ist. Nach dem Grundstückskauf erfuhren die Eheleute, dass der Bebauungsplan ein Satteldach vorschrieb. Sie hatten sie sich ihr Eigenheim aber immer als Flachdachbau vorgestellt.

Unter Berücksichtigung der örtlichen Vorschriften sowie der Wünsche der Klienten nach einem abstrakten Körper wird das Gebäude wie ein facettenreicher Kristall behandelt. Alle Außenseiten, einschließlich der Dachflächen, formen einen klaren Körper. Der Einschnitt auf der Gartenseite, ein nach Süden ausgerichteter Portikus, verstärkt die abstrakte Erscheinung.

Im Inneren des Gebäudes wird das Programm unter besonderer Berücksichtigung der für die Musik gewidmeten Räume gelöst: Die Musikbibliothek bietet Blicke in den Garten und Platz für ein Klavier. Ein Mehrzweckraum im Keller, der über einen abgesenkten Innenhof belichtet wird, kann als Proberaum für die Kinder genutzt werden.

Project Plans + Planos + Projektpläne +