Eco-Remodelation Prosperidad Market Reforma Ecoeficiente Mercado Prosperidad Ökoeffiziente Reform Prosperidad Markt

Madrid, Spain, 2011 Madrid, España, 2011 Madrid, Spanien, 2011

The Prosperidad Market was built in 1954 and is still in use meeting the needs of the neighbourhood, even though only 38% of its stands are open.

The building is in a state of progressive abandonment due in part to the administration’s approval of its demolition and substitution by a new building, to house, in addition to the market, a shopping centre with underground parking.

Given the evidence of the need for an increase in the intensity of use on the site now occupied by the market in the context of the Prosperity District, raises the question whether the demolition and construction of a new building is the best choice. Versus this drastic solution which implicates the interruption of the urban fabric, an alternative proposal is studied based on the theme “building above the existing construction”.

Interfering in the Prosperidad Market, while maintaining the integrity of the structure, the parking is put on top. This program responds to the actual demand of the neighbourhood of new parking spaces.

However, an urban analysis of the Prosperity District confirms that the need for a new shopping centre is not so obvious, since the already existing urban fabric comprises an extensive network of small shops and supermarkets which should be supported and encouraged in order to keep alive the streets.

The market, reinforced by the synergistic effect of the parking, modernized and accessible, becomes instrumental in the revitalization of the neighbourhood, even outside the business hours as the public rooftop with recreational use extends the Prosperidad Square in height.

Through the development of the project is to show that for the revitalization and the introduction of new activities in an established neighbourhood do exist alternatives to the new construction that may also report a significant reduction in energy and environmental costs.

The proposal fraternizes two demands that at the outset seemed contradictory: existing market – new parking. This coexistence of the old and the new arises in the context of ongoing transformation that provides the city, as catalyst of activity and to reinforce the neighbourhood’s identity.

Finally, the efficient remodelation of the market is to be performed from three work areas: the sustainable, the ecological and the bioclimatic. That is, interpreting the social, economic and environmental medium, closing up the maximum of urban ecological cycles, such as of water, organic substances, energy and waste, and reducing energy consumption through passive conditioning techniques.

El mercado del barrio de la Prosperidad se construyó en el año 1954 y todavía hoy sigue en uso cubriendo las necesidades del barrio, a pesar de que solamente el 38% de sus paradas están abiertas.

El edificio se encuentra en un estado de progresivo abandono debido en parte a que la administración ha aprobado su derribo y sustitución por un edificio de nueva planta, que albergue, además de un Nuevo mercado, un centro comercial con aparcamiento subterráneo.

Ante la evidencia de la necesidad de un aumento en la intensidad de uso en el solar que ocupa el actual mercado en el contexto del barrio de la Prosperidad, se pone en tela de juicio si el derribo y la construcción de nueva planta es la mejor opción. Versus esta solución drástica de interrupción del tejido urbano se estudia aquí una propuesta alternativa que se cimienta en la construcción sobre lo construido.

Interviniendo sobre el edificio del mercado pero manteniendo la integridad de su estructura, se plantea superponer a él un aparcamiento. Este programa responde a a la demanda real del barrio de nuevas plazas de estacionamiento.

Sin embargo, un análisis urbanístico del barrio de la Prosperidad confirma que la necesidad de un nuevo centro comercial no es tan evidente, puesto que el tejido existente ya está compuesto por una amplia red de pequeños comercios y supermercados que conviene apoyar e incentivar con el fin de mantener vivas las calles.

El mercado, reforzado por el efecto sinergético del aparcamiento de rotación y de residentes, modernizado y accesible, se convierte en pieza clave en la dinamización del su entorno, también fuera del horario comercial al contar con una cubierta de uso lúdico, extensión en altura de la plaza.

A través del desarrollo del proyecto se pretende mostrar que para revitalizar e introducir nuevas actividades en un barrio consolidado, existen alternativas a la obra nueva que pueden además reportar una notable reducción de los costes energéticos y ambientales.

La propuesta planteada hace convivir dos demandas que en un principio podían parecer contradictorias: mercado existente – aparcamiento nuevo. Esta coexistencia de lo antiguo y de lo Nuevo se plantea, en el marco de constante transformación que ofrece la ciudad, como catalizador de actividad y como refuerzo de identidad del barrio.

Finalmente, la remodelación eficiente del mercado se pretende llevar a cabo desde tres ámbitos de actuación: el sostenible, el ecológico y el bioclimático. Es decir, interpretando el medio social, económico y ambiental; cerrando el máximo de ciclos ecológicos urbanos, como el del agua, el de materia orgánica, de energía y el de los residuos y reduciendo los consumos de energía mediante técnicas de acondicionamiento pasivo.

Der Markt des Madrider Stadtteils Prosperidad wurde im Jahre 1954 erbaut und deckt noch heute die Nachfrage des Viertels, obwohl nur noch 35% seiner Stände geöffnet sind.

Das Gebäude befindet sich in einem sehr vernachlässigten Zustand. Zum Teil ist dies auf den Beschluss der Verwaltung zurück zu führen, den Markt abzureißen und durch einen Neubau ersetzen zu wollen. Dieser soll neben dem neuen Markt vor allem ein Einkaufszentrum und ein unterirdisches Parkhaus aufnehmen soll.

Vor der offenkundigen Notwendigkeit einer Nutzungsintensivierung des Grundstückes welches der bestehendende Markt in der Prosperidad einnimmt, wird hinterfragt, ob Abriss und Neubau die beste Option sind. Gegenüber diesem drastischen, das städtische Gefüge unterbrechenden Eingriff, wird hier eine alternative Lösung untersucht, die auf dem Konzept „Bauen über dem Bestand“ beruht.

Die Integrität der Konstruktion bewahrend wird in das Marktgebäude eingegriffen, um ein Parkhaus aufzustocken. Dieses Programm entspricht dem tatsächlichen Bedarf nach neuen Stellplätzen im Viertel.

Indessen bestätigt eine städtebauliche Analyse des Stadtteiles, dass der Bedarf für ein Einkaufszentrum nicht besteht, denn es existiert bereits ein umfangreiches Netz von kleinen Geschäften und Supermärkten, die es zu potenzieren und unterstützen gilt, um den Straßenraum am Leben zu behalten.

Dem Markt kommt, gestärkt durch den Synergieeffekt des Parkhauses, modernisiert und barrierefrei, eine Schlüsselrolle in der Dynamisierung seiner Umgebung zu. Dank der öffentlich nutzbaren, mit Erholungseinrichtungen ausgestatteten Dachterrasse, die den vor dem Marktgebäude gelegenen Platz in die Höhe, über den Dächern der Stadt, erweitert, wird dieser Effekt auch ausserhalb der Ladenschlußzeiten aufrechterhalten.

Durch die Ausarbeitung dieses Projekts soll veranschaulicht werden, dass zur Belebung und Nutzungsumwandlung eines konsolidierten Stadtteils Alternativen zu dem Neubau bestehen, die darüber hinaus auch zu einer deutlichen Reduzierung der Energie-und Umweltkosten führen.

Der Vorschlag vereinigt zwei Forderungen miteinander, die anfänglich widersprüchlich erschienen: bestehender Markt – neues Parkhaus. Das gleichzeitige Vorhandensein von Alt und Neu wird, vor dem Hintergrund der ständigen Transformation der Stadt, als Katalysator und identitätsstiftendes Element des Stadtviertels verstanden.

Der effiziente Umbau des Marktes wird demnach von drei Arbeitsfeldern angegangen: dem der Nachhaltigkeit, dem der Ökologie und dem Bioklimatischen. Das beinhaltet die Interpretation der sozialen, wirtschaftlichen und ökologischen Umwelt, wobei ein Maximum der ökologischen Stadtkreisläufe, wie Wasser, organische Materie, Energie und Abfall zu schließen sind und die Reduzierung des Energieverbrauchs durch Anwendung von passiven Klimatisierungstechniken.

Project Details + Detalles + Projektdetails +

Master: Master in Environmental and Bioclimatic Architecture • MAYAB 2010-11
University: (Polytechnic University of Madrid) Universidad Politécnica de Madrid (UPM), (The School of Advanced Architecture) Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid, (Department of Architetural Construction and Technology) Departamento de Construcción y Tecnología Arquitectónica
Tutor: Ester Higueras García
Autor: Mireia Martínez Muñoz

Master: Master en Medio Ambiente y Arquitectura Bioclimática • MAYAB 2010-11
Universidad: Universidad Politécnica de Madrid (UPM), Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid, Departamento de Construcción y Tecnología Arquitectónica
Tutora: Ester Higueras García
Autor: Mireia Martínez Muñoz

Master: Master in Umwelt und Bioklimatischer Architektur • MAYAB 2010-11
Universität: (Technische Hochschule Madrid) Universidad Politécnica de Madrid (UPM), (Fakultät für Architektur) Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid, (Lehrstuhl Baukonstruktion) Departamento de Construcción y Tecnología Arquitectónica
Tutor: Ester Higueras García
Autor: Mireia Martínez Muñoz